Blog

De kwelgeesten verbannen uit je hoofd

Daar staat ze dan, ze heeft contact gezocht met mij. We hebben telefonisch contact gehad waarbij ze oppervlakkig verteld heeft wat er speelt. Ze wordt gepest op het werk. Ik schrik hier toch altijd van dat dit deze vormen kan aannemen.

Als ze de praktijk binnenkomt voelt zij zich machteloos, heeft haar zelfvertrouwen een flinke deuk opgelopen en heeft ze zich uiteindelijk ziek moeten melden omdat ze niet meer naar haar werk kon gaan. Ze is een ‘slachtoffer’ van voortdurende pesterijen, heeft uiteindelijk last van stressklachten en psychische klachten gekregen. Slapen is een uitdaging geworden, continu piekeren en uiteindelijk twijfelen aan haar eigen kunnen.

Een definitie van pesten zou kunnen zijn: ‘pesten is een herhaaldelijk voorkomende gebeurtenis van onrechtmatig gedrag dat zich uit door middel van handelingen, woorden, daden, gebaren of in geschrift uit’. Pesten op het werk gebeurt door een of meer werknemers en is gericht tegen een individu. Ze krijgt permanent kritiek. Dit heeft ook invloed op haar privéleven. Het slachtoffer raakt geïsoleerd; collega’s praten niet meer met haar en zij wordt vaak volledig genegeerd. Dat doet iets met haar arbeidsvreugde en haar passie voor haar werk.

Samen gaan we een traject aan waarin we gaan kijken naar wat feitelijk is gebeurd, wat er in haar hoofd gebeurd is en een eigen leven is gaan leiden. Daarnaast gaan we kijken waar ze zelf invloed op heeft en waar ze geen invloed op heeft. Ook gaan we op zoek naar de reden waarom zij is gaan twijfelen aan haar eigen kunnen en haar eigen visie op haar arbeidsethos. Daarnaast speelt haar manier van communiceren een rol, een inzicht dat ze zelf krijgt naar aanleiding van een rollenspel dat we doen.

Het werd een mooi traject waarbij zij iedere sessie nieuwe inzichten opdeed en er mee aan de slag ging. We zijn aan het borgen begonnen middels onze aandacht te richten op hoe zij de verkregen tools kan inzetten naar meer zelfliefde.

Het eindresultaat is dat deze coachee een nieuwe werkplek gekregen heeft waar ze met veel plezier aan de slag gegaan is en uiteindelijk een contract heeft aangeboden gekregen. Men is zeer tevreden met deze dame, zij heeft haar plezier en uitdagingen in haar werk weer terug gevonden. Krijgt weer energie en straalt als nooit tevoren.

De allerlaatste sessie is er een waarbij we samen het traject evalueren en kijken naar wat nu belangrijk voor haar is. Ze geeft aan dat ze zichzelf was kwijt geraakt door niet trouw aan zichzelf te blijven. Dat ze nu wist hoe ze haar eigen grenzen kan bewaken en hoe ze door middel van een andere manier van communiceren meer verbinding legt met haar gesprekspartners. Ook het feit dat ze het inzicht heeft dat een keuze niet voor de rest van je leven hoeft te zijn geeft haar ruimte en biedt mogelijkheden richting toekomst. Het allerbelangrijkste is dat ze weer weet wat haar behoeftes zijn en die ook kan en durft uit te spreken.

Dankbaar dat ik een stukje met je heb mogen meelopen mooie krachtige vrouw. Succes in je werk en vooral veel plezier.

Nationale complimentendag 2022


Geven en krijgen van complimenten, wat doet het met je?

Complimenten. Of je ze nu geeft of krijgt. Ze doen je eenvoudigweg goed. Zo’n welgemeende pluim motiveert en boost je zelfvertrouwen. Toch zijn wij niet zo scheutig met positieve feedback geven. Trouwens ook het ontvangen ervan wimpelen we ook nogal eens weg. Wat is het effect van complimentjes geven en ontvangen? En… hoe pak je het aan?

Wat is een compliment geven?

Complimenten zijn een positieve vorm van feedback. Een welgemeende knuffel, een warme douche of zeg maar een schouderklopje in de vorm van woorden. Oprecht, persoonlijk en gemeend. Die je zowel in je privé-omgeving aan een buurman, familielid, kind et cetera kunt geven, maar ook op je werk aan bijvoorbeeld een collega.

Het complimentje kan betrekking hebben op bepaalde kwaliteiten, een werkprestatie, gedrag, houding enzovoort. Door je waardering uit te spreken laat je zien aandacht te hebben voor wat een ander doet en dat je erbij betrokken bent. Daarbij is het goed regelmatig stil te staan bij de positieve dingen, omdat het vaak de negatieve zaken zijn die mensen onthouden.

Enkele voordelen van complimenten geven en ontvangen

In z’n algemeenheid geldt: wat je aandacht geeft dat groeit en bloeit. Zo is het ook met complimentjes geven. Laat je je waardering blijken voor wat anderen doen? Dan krijg je dat ook terug. In inzet, waardering en respect.

Geef je regelmatig complimentjes aan bijvoorbeeld familie, vrienden en/of collega’s? Dan zullen zij je positief bekijken en vervolgens eerder geneigd zijn een gesprek met je aan te gaan. Bijkomend voordeel is dat je zo een goede relatie met je familie, vrienden, buren, collega’s en dergelijke opbouwt waardoor je samen makkelijker voor iets gaat en/of bij de ander aanklopt voor bijvoorbeeld hulp.

Vervolgens maakt het geven van een compliment je ook gelukkiger. Immers, het lachende en/of blije gezicht van de ander geeft je een goed en positief gevoel.

Op de werkvloer complimenten geven verhoogt het werkplezier en bevordert de collegialiteit. Dat komt niet alleen de kwaliteit van het werk ten goede, maar ook de prestaties verbeteren. Daarbij draagt het bij aan minder ziekteverzuim. Omdat medewerkers zich gewaardeerd voelen.

Tot slot draagt het bij aan je zelfvertrouwen. Want, door de goede dingen bij anderen te zien helpt je ook jezelf op waarde te schatten. Ofwel, de goede eigenschappen van jezelf te zien.

Trouwens? Wie complimentjes krijgt, geeft ook eerder weer een pluim aan een ander.

Complimentjes geven, hoe doe je dat?

– Deel alleen een schouderklopje uit als je het ook echt meent en de persoon in kwestie het echt verdient. Immers, anderen hebben het snel genoeg door als je het niet oprecht meent.

– Giet je complimenten bij voorkeur in de ik-vorm. Dat maakt het wel zo persoonlijk én formuleer wat je wilt zeggen positief.

– Neem vervolgens de tijd om een compliment te geven en doe het met een blij gezicht plus enthousiasme in je stem. Ondersteun het eventueel met handgebaren. Dan straal je oprechte waardering uit.

– Wees specifiek als je een compliment geeft. Onderbouw het eventueel met een voorbeeld. Dan weet de ander direct waarom je zo positief bent. Zeg dus niet: “Goed gedaan Jan”. Zeg liever: “Jan, ik heb met veel plezier geluisterd naar hoe je die boze klant vanmiddag kalmeerde door…”.

– Geef complimentjes het liefst face-to-face. Dat maakt het wel zo persoonlijk, heeft meer impact en werkt doorgaans veel motiverender dan wanneer je per mail, sms-bericht of whatsapp een pluim geeft. Vind je dat lastig? Bedenk dan een creatieve en originele manier om je oprechte waardering te tonen.

Complimenten ontvangen

Okay, je weet nu hoe je een compliment geeft. Aan je collega’s, familielid, buurman enzovoort. Maar, hoe neem je een complimentje in ontvangst? We hebben nogal de neiging om een teken van waardering en/of erkenning weg te wimpelen. Bijgaand enkele tips, namelijk:

– Krijg je een compliment? Kijk de ander aan. Glimlach en zeg: “Dank je wel”. Of: “Wat fijn dat te horen”. Dat is genoeg en bagatelliseer het niet.

– Geef geen compliment terug. De ander voelt zich dan al snel minder serieus genomen.

– Doe het complimentje dat je krijgt niet af met: “Ach, het stelde niet voor…”. Of: “Oh, dat is niets bijzonders…”.

Bron: Sonnevelt Opleiding

Door en verder gaan!

Overweldigd worden door verdriet en even niet meer weten hoe nu verder. Iemand of iets verliezen, afscheid nemen van. Het kan een hele impact hebben op je eigen zijn. Maar wat als je hierdoor ook op oud verdriet stuit en het allemaal nog veel zwaarder voelt.

Wat als je hier goed met je partner over kunt praten maar ook bang bent om het achterste van je tong te laten zien. Je wilt namelijk niet dat diegene zich zorgen om je gaat maken, nog meer verdriet heeft, en wat Dies nog meer zij.

Dan is het heel goed dat je jezelf een coach gunt om samen een stuk dit pad te bewandelen. Doordat er geen emotionele verbinding met een coach bestaat kun je letterlijk alles tegen je coach aanhouden zonder je belemmerd te voelen. Door deze gesprekken kwamen we achter oud zeer dat ook een gewicht in de weegschaal van rouw legden. Een partner coaching is altijd zo bijzonder om te mogen begeleiden. Maar ook zo dapper om samen te doen. De verbinding tussen deze twee mooie mensen zit helemaal goed, alleen waren ze door hun eigen gedeelde verdriet even vergeten om ook samen aan elkaar te vragen hoe het met hun gaat. Samen lachen, samen huilen elkaar weer deelgenoot maken van je emoties ervaringen. De opluchting, het uitspreken van elkaars behoeftes naar elkaar toe, het aangeven wat ze nodig hebben van elkaar, samen daar een weg in vinden in een nieuwe situatie.

Zo bijzonder om daar een getuigen van te mogen zijn.

Stresskip evolueert naar stralende bruid in spé.

Heel herkenbaar voor iedereen zijn de mensen die zichzelf verliezen in het pleasen van anderen. Altijd klaar staan, altijd ja zeggen, of het nu past of niet, of je er nu zin in hebt of niet. Hierdoor raken ze steeds verder van zichzelf verwijdert. Ze raken in disbalans omdat hun eigen gevoelens en behoeftes in de knel komen.

Doe daar nog een vleugje perfectionisme bij en voilà de stresskip is uit het ei gekropen. Het ei was ze allang uit gekropen en het nest ook al uitgevlogen, een eigen nestje gebouwd en eigenlijk niets om ontevreden over te zijn…….. Behalve dat ze merkte dat haar energielevel wel erg laag was, zo niet beneden nul. Hierdoor liep ze op de automatische pilot. Miste de passie en het energie krijgen van leuke dingen doen.

We zijn samen op pad gegaan om weer terug naar haarzelf te keren, te leren wat belangrijk voor haar is, hoe communiceer je dit naar anderen.

Communiceren van eigen behoeftes was een uitdaging voor haar. Maar wat heeft ze het super opgepakt. Ze heeft vorige week haar afsluitende sessie gehad, en jeetje wat heeft ze mij omver geblazen met haar uitstraling maar zeker met haar relaas wat er de afgelopen tijd allemaal op haar pad gekomen is en hoe ze ermee omgegaan is. Promotie en een huwelijksaanzoek en ze straalt ook als ze niet lacht.

Heel veel geluk en liefde voor jullie samen

Griekse salade met liefde gemaakt.

Ze belde mij met de vraag of ik haar het laatste stukje van haar traject wilde begeleiden. Deze dame had al een mooi traject gevolgd maar voelde dat ze er nog niet helemaal was.

Zoiets als een heerlijk Grieks gerecht maken en dan bij het proeven erachter komen dat er iets ontbreekt maar er de vinger niet op kunnen leggen.

Samen zijn we gaan kijken waar dit gevoel vandaan kwam, welke ingrediënten waren er al aanwezig en wat ontbrak er nog. We kwamen samen tot de conclusie dat er niets ontbrak maar dat er een stukje zelfliefde meer geborgd mocht worden.

Zelfliefde borgen, vaak geven mensen aan het lastig te vinden om hun grenzen te bewaken, dat ze het egoïstisch vinden. En daar zit juist hun uitdaging.

We zijn aan de slag gegaan door eerst goed te leren luisteren wat belangrijk is voor haar. Wat wil jij echt zelf, niet wat je denkt dat de omgeving van je verlangt. Daar ontdekte ze dat de grootste druk eigenlijk door haarzelf veroorzaakt werd.

Doordat de zelfliefde niet geborgd was cijferde ze zichzelf helemaal weg om anderen tevreden te stellen. Ook was het nog uitdagend om haar eigen behoeftes uit te spreken. Aannemen dat mensen die je kennen het wel weten………

Na een verdiepend traject, dat haar door haar werkgever aangeboden werd, chapeau dat er organisaties zijn die in hun medewerkers investeren zodat ze duurzaam inzetbaar worden en blijven, kwam er een stralende vrouw mijn praktijkruimte binnen om samen het traject te evalueren.

Het gerecht was smaakvol, zag er voortreffelijk kleurrijk uit en was klaar om op de menukaart van het leven gezet te worden.

Zelf gaf ze aan:” Je hebt mij zekerder gemaakt. Ik voel mij weer als vanouds, maar dan op een nieuwe manier”.

SAMEN VOOR DE JONGEREN:

Ze worden nauwelijks ziek van corona, maar lijden wel het meest onder de corona-maatregelen: de jongeren in Nederland. Studeren, sporten, feestjes: dat zit er allemaal niet meer in. En dat heeft grote impact op de levens van jongeren. Zo’n grote impact zelfs, dat er wordt gesproken van een ‘stille ramp’. Bijna een jaar lang krijgen zij al te horen wat er allemaal niet meer mag.
— Lees op www.evajinek.nl/video/fragmenten/video/5215282/jongeren-lijden-onder-coronamaatregelen

Nu ontstond er vorige week een super mooi initiatief binnen Nederland. Nicki van Heugten starten een beweging: Samen voor de jongeren.

De noodzaak van mentale steun aan jongeren is nu uitdagender dan ooit. Door de coronamaatregelen leveren jongeren op relatief veel leefgebieden in, terwijl zij zelf weinig risico lopen om ernstig ziek te worden.

Onderzoeken bevestigen dat jongeren en jongvolwassenen, meer dan andere leeftijdsgroepen, door de coronamaatregelen mentale gezondheidsproblemen ervaren, zoals eenzaamheid, somberheid en angst (Struijs, 2020; I&O Research 2020; Maastricht UMC+, 2020).Van eerdere rampen en ingrijpende gebeurtenissen weten we dat de impact ook jaren later nog zichtbaar kan zijn, bijvoorbeeld in het jeugdhulpgebruik (Prinstein, et al., 2016; Seyle et al., 2013; Olteanu et al., 2011).

Daarom is nu aandacht voor jeugd en in het bijzonder voor kwetsbare groepen nodig, ook om latere negatieve gevolgen te voorkomen. Samenvoordejongeren: Wat een geweldige beweging!

Ook ik zet mij met Feel💖Leef graag in voor jong (en oud) in deze tijden.

Ben jij of ken jij een jongere uit Voerendaal, Hoensbroek of omgeving, die in deze tijd behoefte heeft aan een wandeling met iemand die luistert, niet oordeelt, nergens gek van op kijkt, je alleen advies geeft als je er zelf om vraagt en dit uit haar hart doet? Je bent welkom!Coaches door heel Nederland hebben zich opgegeven om geheel belangeloos te wandelen met jonge mensen gedurende deze periode. We luisteren naar je, geven alleen professioneel advies als jij dat wil. We willen je laten weten dat je niet alleen hoeft te zijn. We weten dat jong zijn al lastig genoeg kan zijn zonder een pandemie.

Voor meer info kijk op https://www.samenvoordejongeren.com

Je helpt vooral mee door dit bericht te voorzien van een comment en te delen👍🏻

https://feel-leef.com

Van controlfreak naar bewust time management.

Ze moest van alles van zichzelf, niet alleen veel maar ook tegelijk en het liefst met het beste resultaat. Ze liep vast met duidelijke fysieke klachten tot gevolg.

Dat moeten was voor haar zo’n ingeslepen patroon. Ze deed het overal. Op haar werk, in haar huishouden, in haar sociale contacten etc etc. Ze was altijd bezig met dingen te regelen en te doen. Ze was altijd bezig, continu zichzelf onder druk en spanning te zetten, en ze had het zelf niet door. Totdat haar lichaam en brein aangaf dat het zo niet meer verder kon. Verbaasd, verdrietig en teleurgesteld kwam ze op intake. Na de intake zijn we samen op pad gegaan.

We zijn op zoek gegaan naar de oorzaak van haar patroon “moeten”. We zijn gaan zoeken naar haar behoeftes en verlangens, we hebben grenzen leren aanbrengen en deze ook te leren aangeven, we zijn samen op zoek gegaan naar haar energie gevers en deze te versterken, naar haar energie vreters en deze proberen los te laten.

Het was een mooi en intensief traject dat door de werkgever betaald werd via een scholingsbudget. Zo mooi om te zien dat werkgevers bereid zijn om in hun werknemers te investeren om ze weer naar duurzame inzetbaarheid te begeleiden.

Na het eerste traject waren er mooie resultaten behaald. Er was een nieuwe werkplek bij een andere werkgever, super voor haar, zes straalde toen ze het kwam vertellen. Ze sprak haar behoeften uit om nog een aantal losse sessies via een strippenkaart te willen doen. Woow ze voelt ook weer echt wat ze nodig heeft. Ze is van leven uit haar hoofd naar leven vanuit haar hart gegaan, veel meer in het nu.

Wat ben ik waanzinnig trots op deze mooie, betrokken coachee. We gaan ons nog een paar keer samen met jouw behoeftes bezighouden om er nog meerverdieping in aan te brengen. Zo benieuwd waar het uitkomt voor jou.

Het is weer lente in de ogen van de tandarts assistente

Als je langdurig in een overlevingsmodus bent kan het zomaar gebeuren dat je het plezier verliest. Dat je alleen nog maar beren op de weg ziet of sterker nog, ze er al plaatst voordat ze er zijn.

Ze kwam bij mij binnen, strijdvaardig maar ook gereserveerd. Wist niet goed wat ze kon en mocht verwachten van mij. Had al vaker hulp gezocht, maar zonder het gewenste resultaat.

Deze tandartsassistente had een behoorlijk volle ‘rugzak’ meegenomen. Die we samen voorzichtig leeg gemaakt hebben. Afscheid genomen van zaken die haar niet meer dienden. Andere dierbare zaken een ander mooi plekje gegeven in haar hart. Hierdoor kreeg ze ruimte om te voelen wat ze echt wilde. Toen ze dit eenmaal wist en voelde is ze er volledig voor gegaan.

En kijk, er staat een stralende ‘ ex’ tandarts assistente voor mij. Die stralend vertelt dat ze naast een nieuwe liefde ook een nieuwe baan heeft. “Opeens” lijken alle puzzelstukjes in elkaar te vallen. Deze dame heeft haar energie weer terug. Hoe trots kun je zijn als je hier een stukje hebt mogen meelopen.

Mooie stralende vrouw, heel veel geluk voor jou en de jouwen. En veel werkplezier in je nieuwe job.

Als een duiveltje uit de verhuisdoos.


Verhuizen is meer dan jezelf en je spullen van de ene naar de andere plek verplaatsen. Een nieuwe omgeving, andere geluiden, onbekende buren, verhuisrommel en het achterlaten van je vertrouwde plek kunnen een verloren gevoel van onwennigheid en gemis veroorzaken. En zelfs het gevoel van compleet jezelf kwijt geraakt zijn veroorzaken.

Daar stond ze dan op een punt in haar leven dat alles makkelijker en fijner moest worden. Nu ze de verhuisdag achter de rug had kwam het als een donderslag binnen. Ze miste haar oude vertrouwde plek en de emoties grepen haar naar de keel. Ze miste de plek en nog meer zichzelf.

Samen zijn we op pad gegaan en hebben een mooi waardevol traject gelopen.

Laten we beginnen met een open deur: heimwee of gemis is niets om je voor te schamen. Het verlaten van een plek waar je je aan hebt gehecht – hoe lang of kort ook – is nu eenmaal moeilijk en wennen aan iets nieuws heeft tijd nodig. Hoewel je bij andere vormen van heimwee (bijvoorbeeld tijdens een reis) meestal kunt toewerken naar het moment dat je je vertrouwde omgeving weer opzoekt, is dat bij een verhuizing anders. Je nieuwe plek is je nieuwe thuis, de plek waar je over een tijdje naar gaat verlangen als je even van huis bent. Ja echt, dat gaat gebeuren al kon ze zich dat nog niet voorstellen.

Maar voor het zover is – zolang je nog middenin het veranderingsproces zit en je nieuwe huis nog niet helemaal als thuis voelt – kunnen de volgende inzichten je helpen om op een goede manier met je gevoel van heimwee om te gaan.

Voor alle veranderingen in het leven geldt: wennen kost tijd. Weet je dat je het moeilijk vindt om het oude vertrouwde los te laten en aan iets nieuws te beginnen? Verwacht dan niet van jezelf dat je je na twee weken al helemaal op en top voelt in je nieuwe huis. Door jezelf een bepaald verwachtingspatroon op te leggen maak je het alleen maar moeilijker. Je gaat dan immers voorbij aan de emoties en behoeftes die je op dat moment hebt.

Voel je je een keer verdrietig of leeg in je nieuwe huis en weet je daardoor bijvoorbeeld écht niet meer of je die vaas nou op deze vensterbank of toch in de slaapkamer wilt hebben staan, leg je daar dan gewoon bij neer. Je hoeft het niet nu te beslissen en je kunt het altijd nog veranderen. Sta jezelf toe dat je tijdens deze transitie soms fijne, maar soms ook minder fijne gevoelens ervaart. Zolang ook die negatieve gevoelens er gewoon mogen zijn, worden ze op den duur vanzelf minder zwaar.

Vergeet niet dat je een geheel nieuwe omgeving om je heen hebt die vol zit met kansen, op wat voor gebied dan ook. Misschien sluit je wel een vriendschap voor het leven met je nieuwe buren, ontmoet je mensen met dezelfde hobby’s als jij of ontdek je dat de pizzeria in de buurt de lekkerste pizza’s serveert die je ooit geproefd hebt. Verandering van spijs doet eten, en dat geldt misschien wel het allermeest voor een ingrijpende verandering als een verhuizing.

Tijdens onze coachingssessies in de buitenlucht heeft ze mooie inzichten verkregen. Haar blik is positief gericht op de toekomst. Heel veel geluk en woonplezier, waar dat ook mag zijn. Mooie, lieve vrouw dank je wel dat ik een stukje met je mee mocht lopen.

“Spanning is wie je denkt te moeten zijn, ontspanning is wie je bent”

Sinds 1 juli heeft Feel-Leef er een nieuwe dienst bij. Carla is afgestudeerd als stress- en burn-out coach met een mooie 8,1.

Liever werk ik zelf preventief, het voorkomen van. De realiteit leert dat mensen die in een burn-out terecht komen vaak heel betrokken mensen zijn die veel en veel te lang alle signalen genegeerd hebben en door gegaan zijn. Voor hen hebben we nu ook een op maat gemaakt traject in ons aanbod. Natuurlijk is dit ook ervaringsgericht zodat je meteen ervaart wat een verandering voor je kan opleveren.

Wat kun je verwachten van een Stress- en burn-out coach? 

  • Feel-Leef heeft actuele kennis over de kernmerken en oorzaken van stress en burn-out, inzicht in persoonlijkheidsfactoren die bijdragen aan spanningsklachten en veel praktische oefeningen, stappen- en actieplannen en adviezen voor herstel en preventie.
     
  • Feel-Leef meent in het traject o.a. thema’s als: een goede terugkeer op de werkvloer en het in gesprek gaan met een werkgever. Wat kunnen werknemers doen om een gezonde werkdruk te ervaren en met plezier naar het werk te gaan? Hoe maak je als werknemer zaken bespreekbaar met je werkgever? Welke afspraken kun je maken? Hoe weet je wat belangrijk is en wat de risicofactoren zijn? Hoe ga je om met je sociale en privé contacten?
     
  • Feel-Leef blijft op d hoogte van de resultaten van de meest recente onderzoeken op het gebied van stress. Er is steeds meer inzicht in wat wel en niet werkt met betrekking tot een voorspoedig herstel en terugvalpreventie.