De kwelgeesten verbannen uit je hoofd

Daar staat ze dan, ze heeft contact gezocht met mij. We hebben telefonisch contact gehad waarbij ze oppervlakkig verteld heeft wat er speelt. Ze wordt gepest op het werk. Ik schrik hier toch altijd van dat dit deze vormen kan aannemen.

Als ze de praktijk binnenkomt voelt zij zich machteloos, heeft haar zelfvertrouwen een flinke deuk opgelopen en heeft ze zich uiteindelijk ziek moeten melden omdat ze niet meer naar haar werk kon gaan. Ze is een ‘slachtoffer’ van voortdurende pesterijen, heeft uiteindelijk last van stressklachten en psychische klachten gekregen. Slapen is een uitdaging geworden, continu piekeren en uiteindelijk twijfelen aan haar eigen kunnen.

Een definitie van pesten zou kunnen zijn: ‘pesten is een herhaaldelijk voorkomende gebeurtenis van onrechtmatig gedrag dat zich uit door middel van handelingen, woorden, daden, gebaren of in geschrift uit’. Pesten op het werk gebeurt door een of meer werknemers en is gericht tegen een individu. Ze krijgt permanent kritiek. Dit heeft ook invloed op haar privéleven. Het slachtoffer raakt geïsoleerd; collega’s praten niet meer met haar en zij wordt vaak volledig genegeerd. Dat doet iets met haar arbeidsvreugde en haar passie voor haar werk.

Samen gaan we een traject aan waarin we gaan kijken naar wat feitelijk is gebeurd, wat er in haar hoofd gebeurd is en een eigen leven is gaan leiden. Daarnaast gaan we kijken waar ze zelf invloed op heeft en waar ze geen invloed op heeft. Ook gaan we op zoek naar de reden waarom zij is gaan twijfelen aan haar eigen kunnen en haar eigen visie op haar arbeidsethos. Daarnaast speelt haar manier van communiceren een rol, een inzicht dat ze zelf krijgt naar aanleiding van een rollenspel dat we doen.

Het werd een mooi traject waarbij zij iedere sessie nieuwe inzichten opdeed en er mee aan de slag ging. We zijn aan het borgen begonnen middels onze aandacht te richten op hoe zij de verkregen tools kan inzetten naar meer zelfliefde.

Het eindresultaat is dat deze coachee een nieuwe werkplek gekregen heeft waar ze met veel plezier aan de slag gegaan is en uiteindelijk een contract heeft aangeboden gekregen. Men is zeer tevreden met deze dame, zij heeft haar plezier en uitdagingen in haar werk weer terug gevonden. Krijgt weer energie en straalt als nooit tevoren.

De allerlaatste sessie is er een waarbij we samen het traject evalueren en kijken naar wat nu belangrijk voor haar is. Ze geeft aan dat ze zichzelf was kwijt geraakt door niet trouw aan zichzelf te blijven. Dat ze nu wist hoe ze haar eigen grenzen kan bewaken en hoe ze door middel van een andere manier van communiceren meer verbinding legt met haar gesprekspartners. Ook het feit dat ze het inzicht heeft dat een keuze niet voor de rest van je leven hoeft te zijn geeft haar ruimte en biedt mogelijkheden richting toekomst. Het allerbelangrijkste is dat ze weer weet wat haar behoeftes zijn en die ook kan en durft uit te spreken.

Dankbaar dat ik een stukje met je heb mogen meelopen mooie krachtige vrouw. Succes in je werk en vooral veel plezier.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s