Druk? Nee, lekker bezig. De uitdagingen volgden elkaar op in een razend tempo.

De afgelopen weken hebben veel weg van een achtbaan aan emoties. Mijn leven heeft even op de kop gestaan. Werd er “een bult” van 9 cm in mijn rug gevonden, waardoor ik binnen een week op de operatietafel terecht kwam, net toen eindelijk mijn zomervakantie begon. Gelukkig alles goedaardig en hersteld zonder complicaties. Wisselde ik van baan, afscheid nemen van lieve collega’s en met nieuwe energie door naar de volgende uitdagende job. Kreeg ik op mijn verjaardag wel een heel bijzonder cadeau aangeboden, eentje die mij, en al mijn uitgezette paden richting toekomst, deed overdenken. Ben en ik worden grootouders!!!

Dit bijzondere cadeau zorgt ervoor dat ik goed moest gaan voelen naar waar mijn prioriteiten nu komen te liggen. Al snel kwam ik erachter dat ik heel graag voor mijn toekomstig kleinkind een oppasdag wil invullen. De combinatie Feel-Leef en een full time job als afdelingshoofd bij Mondriaan Dormigveld, net gestart 1-11-2019, en een oppasdag, blijkt niet de ideale combinatie te zijn. Mogelijkheden bekijken en bespreken. Mijn baan opzeggen tijdens mijn proefperiode is wel een dingetje voor mij. Maar zoals ik in mijn coachings vaak het advies geef, om dicht bij jezelf te blijven en te doen wat goed voor jou voelt, mag ik deze wijze les nu zelf in praktijk gaan brengen. Ik besluit om van baan te wisselen.

Onverwachts snel komt er een mooie nieuwe uitdaging op mijn pad. Ik ga parttime werken bij Encare als praktijkondersteuner van de bedrijfsarts. Voor mij voelt dit prima, alsof een puzzel in elkaar geschoven wordt. Het geeft mij rust door afbakening van werk en privé.

Ben start ook 1 december bij een nieuwe werkgever en zo komt aan 4 maanden in between jobs voor hem ook weereen nieuwe uitdaging op zijn pad.

Naast al deze turbulente gebeurtenissen zijn we nog vol op bezig met de Mindful Walks van het Vitaliteitstraject binnen Zuyderland. Hier mochten we een mooie recensie ontvangen die bij hun in hun personeelsblad is gepubliceerd.

En daarnaast gaan onze eigen wandelingen bij Feel-Leef gewoon door. Het coachen is ook nog steeds zo bijzonder om te doen, zo mooi om een stukje met coachees mee te mogen lopen op hun zoektocht naar antwoorden die hun verder brengen en laten groeien. Dankbaar voor hun inzichten en uitdagingen.

Maar Wat betekent dicht bij jezelf blijven nu precies?

Het klinkt misschien wat vaag: ‘trouw blijven aan jezelf, kiezen voor jezelf of dicht bij jezelf blijven’. Wat wordt daar precies mee bedoeld?

Het betekent jezelf accepteren zoals je bent en niet proberen een andere keuze te maken dan die die het beste bij jou past.

Het betekent niet een fundamenteel andere persoonlijkheid willen zijn of kiezen voor wat een ander van jou verwacht.

Trouw blijven aan jezelf houdt in dat je kiest voor wat jou gelukkig maakt en wat het beste aanvoelt voor jou als persoon.

Kiezen voor jezelf zorgt ervoor dat je jouw eigen behoeften en voorkeuren volgt en die niet laat afhangen van anderen.

Wat kan er gebeuren er als je niet dicht bij jezelf blijft?

Als je niet luistert naar je eigen behoeften en voorkeuren, dan kies je dus voor wat je omgeving van jou verwacht en dus voor jou bepaalt. Je volgt dan wat andere mensen verwachten, wat de maatschappij, je familie, vrienden, buren of werkgever denkt dat voor jou het beste is.

Zie je in dat je omgeving dat helemaal niet kan bepalen. Dat alleen jij weet en voelt wat het beste voor je is?

Kun je inzien dat het ook geen zin heeft om aan je eigen behoeften voorbij te gaan in de hoop daarmee een ander tevreden te stellen? Zet jezelf altijd op een. Zorg goed voor jezelf pas daarna kun je ook goed voor anderen zorgen.

Je zult daar anders altijd spijt van krijgen omdat die keuze op de lange termijn nooit echt goed voelt.

Betekent dit dat je geen rekening meer hoeft te houden met anderen?

Natuurlijk niet. Het houdt niet in dat je naar niemand hoeft te luisteren of egoïstisch moet zijn. Het betekent niet dat je keuzes andere mensen hoeven te kwetsen of te schaden.

Soms moet je voor jezelf kiezen, omdat tegen jezelf kiezen niemand helpt…

Het gaat niet om egoïsme. Echt niet.

Het gaat om zelfrespect en zelfvertrouwen. Je kunt nu eenmaal niet iedereen tevreden houden, maar je kunt wel tevreden zijn met je eigen keuzes. En als de mensen in je omgeving oprecht met je begaan zijn, zullen ze daar respect voor hebben.

Hebben ze dat niet, dan hoeft je ook geen rekening te houden met hun voorkeuren, want hun voorkeur is niet in jouw belang. Hun voorkeur staat misschien wel haaks op wat je zelf wilt. Wat heeft het voor zin voor iets te kiezen dat je niet wilt?

Er valt niets te winnen door jezelf te verliezen.

Lees die zin nog eens, want dat is de kern van kiezen voor jezelf.

Laten we eens kijken wat trouw zijn aan jezelf betekent voor de verschillende gebieden in je leven:

Kiezen voor jezelf in je werk.

Niet voor jezelf kiezen betekent dat je werk doet dat je eigenlijk niet gelukkig maakt.

Misschien heb je hiervoor gekozen omdat je denkt dat je omgeving (je ouders, je huidige werkgever) dit verwacht. Misschien denk je dat dit het enige werk is waar je een inkomen mee kunt verdienen. Maar werk is te belangrijk om compromissen in te sluiten. Wanneer moet je voor jezelf kiezen in je werk? Eén keer in je carrière? Natuurlijk niet. Je hele loopbaan is één grote keuze voor jezelf, voor wat jij zelf leuk vindt.

De gemiddelde mens werk zo’n 40 jaar en dat is veel te lang om bezig te zijn met iets dat je niet inspireert.

Soms zie je mensen bij wie de levensvreugde is uitgedoofd doordat ze jarenlang geestdodend of ongeïnspireerd werk hebben gedaan. Er is geen inspiratie meer, geen enthousiasme. Het licht is misschien nog wel aan, maar er is niemand meer thuis.

Leer van hun voorbeelden en voorkom dat je zelf in die val stapt. Kies voor het werk dat je van nature ligt. Dat je inspireert en energie geeft. Dat je acht uur per dag kunt doen zonder er genoeg van te krijgen. Als je je energie vanaf nu gebruikt om je talenten en je passies in te zetten zul je daar nooit spijt van krijgen.

Spijt krijg je alleen van de keuzes die je niet hebt gemaakt.

Ook deze zin is de moeite waard om nog een keer te lezen. Je krijgt spijt van de keren dat je niet voor jezelf kiest. Je krijgt een stuk minder spijt van de keren dat je wel voor jezelf kiest. Kun je dat inzien?

Voor jezelf kiezen en een schuldgevoel gaan vaak samen. Daarom kieze we meestal niet voor onzelf.

Maar niet voor jezelf kiezen en een gevoel van spijt gaan ook vaak samen!

Kiezen voor jezelf in je relaties.

Jezelf niet trouw blijven in je relatie zorgt ervoor dat je op lange termijn een relatie krijgt die je niet meer wilt. Immers, niet trouw blijven aan jezelf betekent dat je je schikt in wat de ander wilt.

Natuurlijk is elke relatie gebouwd op compromissen.

Maar een uitgebalanceerde relatie is er één waarin het compromis dicht bij de voorkeur van beide personen ligt. Anders heeft de één het naar zijn of haar zin en de ander helemaal niet. Dit geldt ook voor zakelijke of vriendschappelijke relaties.

Probeer jezelf niet anders voor te doen dan je bent. Waarom zou je?

Bovendien komt ieders ware aard en persoonlijkheid na verloop van tijd toch wel boven water. Probeer rekening te houden met de ander, maar laat ook duidelijk jouw voorkeuren blijken.

Als je trouw blijft aan jezelf geef je daarmee het signaal aan de ander dat jullie allebei even belangrijk zijn.

Een goede relatie is tussen twee mensen die allebei zichzelf kunnen zijn, in de nabijheid van de ander.

Als je niet jezelf kunt zijn, met wie heeft de andere dan een relatie? Als je niet jezelf kunt zijn, dan moet je kiezen voor jezelf. Niet soms kiezen voor jezelf, maar indit geval altijd kiezen voor jezelf!

Consequenties voor je innerlijke rust.

Als je niet voor jezelf kiest, kies je dus voor het plan van een ander.

Doe je dat regelmatig dan komt er een punt dat je jezelf voorbijloopt. Dan volg je het plan van een ander. Dan moet je op een gegeven moment wel drastische maatregelen nemen, omdat je nooit kunt leven volgens andermans plan. Het is toch jouw leven?

Dit is het punt waarop veel mensen, ogenschijnlijk plotseling, hun relatie verbreken, hun baan opzeggen, met vriendschappen stoppen of, in het ergste geval, richting een burn-out gaan.

Kies voor jezelf – en probeer allereerst te kijken wat jij van een situatie verwacht. Daarna kun je kijken of dit voor anderen ook acceptabel is.

Uiteindelijk is het doel van ieder mens gelukkig zijn en dit kun je alleen zijn door te kiezen voor wat jou gelukkig maakt.

Door dicht bij jezelf te blijven verkrijg je innerlijke kalmte doordat je kiest voor wat het beste voelt.

Je hoeft nooit meer spijt te krijgen van die keuze of het na verloop van tijd proberen ongedaan te maken.

Het is immers al de beste keuze voor jou…

Zo heb ik de afgelopen weken mijn keuzes gemaakt. Het was zeker geen makkelijk proces maar het voelt goed.

Wat een bijzonder verjaardagscadeau (mijn zwangerschapsdagboek aan Relinde gegeven).

3 gedachten over “Druk? Nee, lekker bezig. De uitdagingen volgden elkaar op in een razend tempo.

 1. Toch de tijd genomen om je site nogmaals te bekijken.
  Wow wat heb je veel gedaan en wat is er veel gebeurd het afgelopen half jaar.
  Mooi, de foto van jou met je dochter!
  Wat hierboven staat is precies wat ik moet gaan uitwerken en doen. Pfff. Het is een heleboel voor mij, maar het is wel wat ik wil. Het voelt goed.
  Groetjes en tot volgend jaar.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s