Van overbelaste mantelzorger naar zelfzorgende partner.

Ik had haar in het verleden 2 maal vluchtig mogen ontmoeten, wist wie ze was toen ze mij met haar noodkreet belde. Onze eerste sessie was erg emotioneel. Ik ontmoette een dame die jaren zichzelf had weggecijferd, eerst voor ‘de zaak’ daarna als mantelzorger voor haar partner. Ze was zichzelf totaal kwijtgeraakt en was moe, doodmoe, “kapot”, zoals ze het zelf omschreef. Ze wist niet meer voor of achteruit. Het enige dat ze kon was huilen.

Er volgden veel uitdagingen op haar pad tijdens ons traject, het loslaten van haar partner die moest verhuizen naar een verzorgingshuis, het thuis maken van hun gezamenlijke woning waar zij nu alleen achterbleef, opgroeiende kleinkinderen loslaten die geen “babysit” meer nodig hadden, het invullen van plotselinge tijd, het alleen kunnen zijn, maar de belangrijkste voor haar het weer mogen voelen wie ze zelf is en wat ze wilt met haar leven.

Met kleine stapjes mocht ik dichter bij haar komen en hebben we haar jaren lang zorgvuldig opgebouwde muur afgebroken. Ze heeft geleerd om zaken te bespreken, ze heeft mogen ervaren dat je het niet alleen hoeft te doen, dat je hulp kunt en mag vragen, dat er mensen zijn die willen helpen maar dan moeten ze wel weten dat je hulp nodig hebt, kortom ze heeft leren aangeven waar haar behoeften liggen en wat zij nodig heeft.

Gisteren hebben we samen haar traject afgesloten. Er zat een stralende, onderhoudende, energierijke en vreugdevolle dame tegenover mij. Een dame die vertelde dat ze zichzelf weer terug gevonden had. Een dame die zichzelf op de eerste plaats zet en van daaruit bewust keuzes maakt. Een dame die haar behoeftes uit spreekt. Twinkelde ogen en een aanstekelijke lach. Heerlijk om zo een traject te mogen beëindigen.

Lieve mantelzorger blijf dicht bij jezelf, omarm en koester je hervonden zelf, geef jezelf een dikke schouderklop. Ik ben trots op jou en dankbaar voor je vertrouwen. Straal en geniet.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s